Om mig

Om mig

Jag kan inte leva om jag inte får berätta. Berättandet är själva livet.

När jag utbildade mig på Emerson College i England 2005 deltog jag i en övning där allt sattes på sin spets. Vad gör jag där, varför håller jag på med det jag gör? Övningen kom att innebära att jag högt och tydligt hör mig säga: Jag kan inte leva om jag inte får berätta. Berättandet är själva livet.

Ja, så är det, och berättandet tar allt större del av mitt liv, jag känner mig rik. Jag söker hela tiden nya vägar, nya samarbeten: arbetar med berättarföreställningar av helt olika slag för olika sorts scener, klassrum, lägereldar, äldreboenden, berättarcaféer i mitt hem, berättarvandringar. Jag gör också utställningar där berättande ingår. Jag är utbildad storyteller, pedagog och konstnär.

Här är några av exempel på vad jag gör:

 • Nattpäron”: i Vivalla, Riksutställningar 2006,
 • ”The Subject Tonight is love”: texter av Rumi och Hafiz, dikt och musikföreställning, 2007.
 • ”Röster från Mali”: en berättarföreställning med koraspelaren Lamine Cissoko, sagor insamlade i Mali, översatta och dramatiserade av Maria, 2008.
 • ”Kvinnligt berättande i Vivalla idag”,
 • Anna-Stina Knas, kvinnan i Bränntjärn”: En berättelse om Dan Anderssons farmors liv i finnmarken.  En gripande, personlig och sann berättelse om en hennes kamp mot bruksherrarna i 1800-talets Sverige. Framförs tillsammans med Andreas Jakobsson på cello, premiär 2012.
 • ”Om du har vägarna förbi”: en berättarföreställning som tillsammans med en bok och en utställning handlar om avfolkningen i landsbygden. Tillsammans med Staffan Ekegren premiär 2014 på Arbetets Museum i Norrköping.
 • ”Sagor från Syrien”: berättarföreställning med Moaz Bahtiti: arabisk luta. Sagorna är insamlade i flyktingläger i Libanon, 2015.
 • ”Ja så vi leva”: berättarföreställning.  Tio människor på scen som berättar sanna historier ur sina liv som en slags livsväv. Maria står tillsammans med Eva Ahremalm för idé, regi och produktion, 2015.
 • ”Sarajevo Big Bang”: producerad, regisserad och framförd av Eva Ahremalm och Staffan Ekegren. En berättar -och musikföreställning om Skottet i Sarajevo och dess återverkningar på oss ännu idag. Premiär 2017. Englandsturné hösten 2018.
 • ”Det finns en röd tråd mellan dig och mig”: Berättelsen om Dagmar som tog kontakt med mig när hon var 103 år. Hon hade något hon måste berätta för det finns en röd tråd mellan oss… vi hann lära känna varandra i ytterligare 6 år fram till hennes död 2020, 109 år gammal. Detta är Dagmars berättelse som hon ville att den skulle berättas. Premiär 2017.
 • ”Var hör jag hemma, anslagstavlor i Örebro län”: En vandrings utställning och berättarföreställning producerad tillsammans med Staffan Ekegren och Örebro läns museum, Vernissage på Örebro slott 2018
 • ”Den Glada Kyrkogården”: Berättelsen om en kyrkogård i Rumänien, ett världsarv. Dess blåmålade träkors med snidade bilder och texter i jagform, skapar en känsla, som om de döda talar med oss. Hela byn blir närvarande, både de döda och levande i denna svindlande föreställning i ord och bild. Skapad och framförd tillsammans med Staffan Ekegren. Föreställningen har nu också blivit en hel fotoutställning och en bok för inspiration till samtal om döden. Nypremiär 2020
 • ”Andersson, mirakel i Finnmarken”: Berättelsen om Dan Anderssons far Adolfs liv. Föreställningen bygger på hans egna anteckningar från 1800-talet i Finnmarken. Ett liv där magi var en del av vardagen. Att stämma blod, sätta onda ögat, ta hjälp av ”de kloka” var nödvändiga kunskaper. En magisk föreställning där Adolfs egna berättelser möter Livet Nords säregna musikvärld. Hon spelar på en femsträngad fiol med loopar. Nypremiär 2021
 • ”Konsten att sticka huvudet i sanden”: En lätt galen föreställning som spottar sanden ur munnen, sköljer ögonen rena och vågar se världen. En värld som genom vårt sätt att leva nu ställs på sin spets. För över 100 år sen fick Conrads kärlek till Gina honom att starta Första världskriget. Så vad driver oss till dagens skarpa läge? Ögonöppnande och lekfullt berättar vi med kropp och själ om våra största drivkrafter, och vad de gör med oss. Produktion och framförande: Maria Sedell/ Eva Ahremalm/Staffan Ekegren. Premiär 2021