Röster från Mali

Röster från Mali

Efter en resa i Mali 2008, där jag mötte grioter och samlade in traditionella berättelser skapades denna berättarföreställning som jag framför tillsammans med Lamine Cissokho, griot och koraspelare. Lamine växte upp i Senegal, har sina rötter i Mali och lever nu i Sverige.

Mali är ett av de länder där det fortfarande finns en levande berättartradition. Berättarna kallas grioter, ett yrke som går i arv och har både betydelse och inflytande. En del av berättelserna kommer från Timbuktu i norra Mali där det varit oroligheter den senaste tiden och vi vet ännu inte vad som har kunnat bevaras av de kulturella och historiska skatter som fanns där. Föreställningen är en hyllning till de som bär denna berättartradition vidare och deras kamp för att överleva i fred i ett allt hårdare klimat. Människor vi inte får glömma. Tuareger, Bambara, Dogon, Fulanifolket.....

Föreställningen är 1 timme och 15 minuter. Berättelser och musik blandas. Ingen speciell scen eller teknik krävs. Den passar alla åldrar.

Foto: Lasse Persson