Om du har vägarna förbi

Om du har vägarna förbi – en bilresa bland anslagstavlor i Norrland

En bok
En utställning
En muntlig berättelse

Ett projekt som vill visa på livskraft och företagsamhet i en avfolkningsbygd av Staffan Ekegren och Maria Sedell.

Sommaren 2012 reser vi, Staffan Ekegren och Maria Sedell, i det inre av Norrland. Med trangiakök och takbox reser, sover, äter, lever vi i en 23 år gammal Volvo Kombi, ett färdsätt som gör det möjligt att komma människor och bygder nära. Vi reser för att möta människor och undersöka anslagstavlan som kommunikationsmedel.
Vare sig vi talar om en levande eller om döende landsbygd är anslagstavlan dess kanske starkaste uttryck. Den samlar upp vad som händer i en bygd, trots att internet kommunicerar snabbare. Ofta är den uppställd i närheten av bygdens affär. När affären läggs ner står anslagstavlan kvar, den behöver ingen affärsverksamhet. Den finns där människor finns, som behöver ett centrum, för samtal.
Resan innebar ett möte med anslagstavlor på 114 platser. Vi har fotograferat meddelanden, budskap och affischer. Bakom dessa visar sig en rikedom av människor med mer eller mindre sällsamma öden. Vi har mött människor och samtalat. Efter hemkomsten har Staffan telefonintervjuat ett 20-tal av de människor som står för de intressantaste meddelandena.

Boken, av Staffan Ekegren, Votum förlag. Årets länsförfattare 2014.

Utställningen, av Staffan Ekegren och Maria Sedell, Arbetets Museum i Norrköping 31 maj – 14 september 2014. Därefter turné genom Norrland. Recension av utställningen på Kultursidan.nu.

Den muntliga berättelsen, av Maria Sedell.

Utställningsplatser
Arbetets Museum, Norrköping 31 maj 2014 - 14 sep 2014
Kumla Utställningshall, Kumla 30 maj 2015 -24 aug 2015
Ljusdalsbygdens museum, Ljusdal 3 okt 2015 -1 nov 2015